Στις ετικέτες των σαμπουάν αναγράφεται «ξεπλύνετε με άφθονο νερό». Μήπως όμως το νερό είναι ο αόρατος εχθρός που φθείρει την τρίχα και ξεθωριάζει το χρώμα της βαφής;
Πρόσφατα με επισκέφτηκε μια φίλη στο κομμωτήριο για να βάψει τα μαλλιά της. Τα μαλλια της είχανε μια ορατή βελτίωση στην υφή, την στιλπνότητα, την απαλότητα αλλά και στη ζωντάνια. Σε ερώτηση μου για το τι κάνει και έχει τέτοιο αποτέλεσμα μου απάντησε «Τίποτα. Απλά έβαλα έναν αποσκληρυντη στην παροχή του νερού»που απομακρύνει τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου και γενικά τα μέταλλα από το τρεχούμενο νερό του σπιτιού της.
Ψάχνωντας στο διαδύκτιο ανακάλυψα ότι όντως το νερό περιέχει μέταλλα τα οποία όχι μόνο μένουνε πάνω στην τρίχα αλλά και εισχωρούν σε αυτή.
Ας δούμε όμως για ποια μέταλλα μιλάμε και πώς… επηρεάζουν τα μαλλιά μας.
Τα μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρος, χαλκός και πολλά ακόμη) είναι ανόργανα στοιχεία που υπάρχουν στα υπόγεια και επιφανειακά νερά. Η παρουσία τους οφείλεται στη γεωλογική σύσταση των πετρωμάτων, από τα οποία διέρχεται το νερό αλλά και από την διάβρωση των σωλήνων που γίνεται κατά την μεταφορά του.. Τα περισσότερα από τα μέταλλα αυτά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ο άνθρωπος τα προσλαμβάνει με το πόσιμο νερό όπως και με την τροφή.Ok εως εδώ;
Πάμε να δούμε πως τα μέταλλα επηρεάζουν αρνητικά τα μαλλια μας:
Αν αναλύσουμε χημικά μια τρίχα θα εντοπίσουμε την παρουσία μετάλλων, συγκεντρωμένη συνήθως στην πορώδη άκρη της. Προέρχονται είτε από τον ίδιο τον οργανισμό μας είτε απορροφώνται από το νερό που λουζόμαστε. Γενικά θεωρούνται ακίνδυνα, όταν όμως η περιεκτικότητα του νερού σε ορισμένα μέταλλα (π.χ. ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος και μαγνήσιο) είναι υψηλή, παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα με τα μαλλιά. Γιατί; Είναι θέμα χημείας , μας λένε οι επιστήμονες. Τα μέταλλα έχουν θετικά φορτισμένα ιόντα ενώ η τρίχα έχει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, επομένως, έλκουν το ένα το άλλο σαν μαγνήτες. Η στενή όμως επαφή αυτή πυροδοτεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών και την οξείδωση της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται ξηρά, αδύναμα, θαμπά και εύθραυστα, με ψαλίδα, να κάνουν εύκολα κόμπους, και, αν είναι βαμμένα, να ξεθωριάζουν εύκολα.
Βαφη και μέταλλα:
Όταν κατά την εφαρμογή της μόνιμης βαφής, τα μέταλλα που υπάρχουν στην τρίχα, έρθουν σε επαφή με το οξυζενέ, παράγονται ακόμα περισσότερες ελεύθερες ρίζες οι οποίες παρεμβάλλονται στη διαδικασία σύζευξης της χρωστικής με τον οξειδωτικό παράγοντα με αποτέλεσμα τα μόρια του χρώματος να σχηματίζονται με λάθος τρόπο και να μη δίνουν τον τόνο που θα έπρεπε…έτσι έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις που συμβαίνουν μετά τη βαφή..όπως σπάσιμο της τρίχας και ανομοιομορφία στο χρώμα.
Τελικά όπως διάβασες πιο πάνω, το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ποιότητα των μαλλιών μας. Και για να σε προλάβω πριν τρέξεις να προμηθευτείς αποσκληρυντη νερού στο επόμενο άρθρο θα σου πω ποιο είναι το μυστικό για την απομάκρυνση των μετάλλων από τα μαλλια σου.
Συνεχίζεται…